6ezqzrF.png

***

***

***

***

glKhX6w.png

Hiramera oli alkanut pitämään talvesta, sillä silloin Takauji oli enemmän lasten kanssa tekemisissä ja auttoi hieman arjen pyörittämisessä. Mutta heti, kun maa oli sen verran sulanut, että kuokalla sai tehtyä koloja istuksia varten, mies komensi kolme lapsista auttamaan häntä töissään.

RDkJCuG.png

Vaikka ilmat olivat välillä vielä viileitä, oli Takauji huomannut, että pienellä varaslähdöllä sai ihan hyvän sadon aikaiseksi. Ja lapsetkin saivat tekemistä, vaikkei kukaan hyppinytkään riemusta kuulleessaan taas olevan istutuksien aika.

***

n5lJJtQ.png

Mutta Takauji ei välittänyt nurinoista ja kun viimeisetkin sohjot olivat poissa, pääsivät kasvit kasvamaan kunnolla. Takauji oli oppinut olla istuttamatta kaikkia kerralla, joten puuhaa riitti koko ajan. Joskus lapset saivat olla vielä iltamyöhälläkin auttamassa isää, vaikkei Hiramera siitä pitänyt. Hänestä kouluun keskittyminen oli tärkeintä.

cA4jybA.png

Esikoinen, Razoru, oli ainut lapsista, joka välttyi kyntöhommilta. Hänen tehtävänsä oli tosin olla varaäiti. Hän huolehti aina nuoremmista sisaruksista ja auttoi äitiään kotitöissä. Siivottavaa riitti, kolme kerrosta ja melko eloisia lapsia. Razorua ärsytti, kun nuoremmat siskot eivät aina osanneet laittaa tavaroita oikeille paikoilleen.

AkJQDdY.png

Hiramera puolestaan teki sen minkä jaksoi, sillä hän odotti perheen kuudetta lasta. Kun Takauji oli sanonut haluavansa ison perheen, Hiramera oli luullut lapsimäärän loppuvan neljään. Mutta ei, kuudes oli tulossa ja nainen pahoin pelkäsi, ettei se siihen jäisi.

YXKbnhA.png

Jatkuvasti raskaana olo oli alkanut verottaa Hirameran terveyttä. Hän ei halunnut edes nähdä itseään peilistä, sillä hän oli vanhentunut niin paljon. Terveelliset elämäntavat olivat hieman alkaneet lipsua, vaikka hän yrittikin pitää huolen siitä, ettei saisi liikaa lisäkiloja. Tosin kaikki lihakset olivat jo kadonneet ja tilalle oli tullut selluliittia.

AclEEsX.png

Elämä talossa oli yleensä aika eloista, vaikka pihatöitä riittikin. Razoru oli innostunut pianon soitosta ja siihen aikaa löytyi iltaisin. Spinthus, tällä hetkellä nuorin lapsikatraasta, oli aina istutettu puuhapöydän ääreen leikkimään palikoilla. Siitä häntä oli helpointa vahtia.

v34jG8H.png

Raiosu, perheen vanhin poika ja Takaujin suosikki, oli kiinnostunut ruuanlaitosta. Valitettavasti isä oli suunnitellut jättävänsä tilan vanhimmalle pojalleen ja Hiramera pelkäsi siitä aiheutuvan vielä myöhemmin riitoja. Mutta silti poika luki sitkeästi keittokirjoja, kun niille löytyi aikaa.

wsvaSoL.png

Kaksoset Sheba ja Sheilah olivat yleensä valloittaneet kellarissa olevan television ja pelikoneen. Se oli heidän tapansa rentoutua. Vietettyään koko iltapäivän ja illan pellolla isän kanssa, he eivät oikein jaksaneet kuunnella tätä vielä töiden loputtua. Peliaika oli kaksosten aika.

***

***

yM6mqdP.png

Hiramera oli alkanut tuntea itsensä yksinäiseksi. Kun hän oli alkanut odottamaan Raiosuta, sukulaiset ja ystävät olivat alkaneet hämmästellä lapsilukua. Joten Spinthuksesta ja tulevasta lapsesta kukaan ei tiennyt mitään. Hän ei halunnut valehdella, mutta totuuttakin oli vaikea kertoa. Ja varsinkin jos he näkisivät Hirameran, he voisivat huolestua ja kysyä epämukavia kysymyksiä.

YKQp81b.png

Vaikkei Hiramera voinut kieltää, ettei heillä olisi ongelmia. Tai hänellä. Jopa lääkärit olivat alkaneet huomautella terveysvaivoista. Kivut olivat kauheita, ne pahenivat joka kerta. Ilman Razorun apua Hiramera ei pystyisi tekemään kaikkia kotitöitä.

eXBXI9z.png

Hiramera ei pystynyt seisomaan pitkiä aikoja, mutta keinutuolissa istuminenkin oli epämukavaa. Se oli kuitenkin hänen paikkansa olohuoneesta ja siitä pystyi parhaiten seuraamaan Spinthusta.

cfAgZIz.png

Toki sohvallakin olisi ollut tilaa, mutta avioparin välit olivat hieman tulehtuneet ja Hiramera ei vain halunnut istua miehensä vieressä. Takauji halusi yleensä keskittyä uutisiin ja pitää luentoja Raiosulle. Vaikkei poika yleensä edes kuunnellut isäänsä.

AxJlLix.png

Hiramera oli yrittänyt kertoa kivuista ja terveysvaivoista miehelleen, mutta Takauji ei joko kuunnellut tai välittänyt. Tai molempia. Hiramera oli yrittänyt puhua myös lasten määrästä miehelleen, mutta siitä ei ollut tullut mitään. Takauji oli tukenut Hirameran unelmaa ja antanut tämän tehdä mitä halusi. Nyt oli Hirameran vuoro tukea miehensä unelmaa suurperheestä.

***

CG848Gd.png

Raiosu ja kaksoset olivat usein väsyneitä, eikä ylimääräistä energiaa tahtonut riittää mihinkään ylimääräiseen kesäisin. Joskus lapset herätettiin ennen auringon nousua peltotöihin ennen kouluun menoa. Välillä Hiramera sai lappuja ja jopa puheluita, kuinka hänen lapsensa nukkuivat tunneilla tai tehtävät olivat tekemättä. Siksi talvet olivat parempia, lapset saivat olla lapsia ja riehua kotona.

1aSBQJM.png

Razoru oli periaatteessa ainoa, jolla meni hyvin koulussa. Vaikka kotitöitä oli joka sormelle, niin hän ei ollut yhtä rasittunut kuin nuoremmat sisaruksensa. Hän yleensä yrittikin auttaa toisia läksyissä, joskus jopa teki niitä nuorempien puolesta, kun heillä ei ollut aikaa edes niihin.

0bZch09.png

Hiramera halusi lasten keskittyvän kouluun, mutta Takaujista numeroilla ei ollut väliä, kun yksi heistä perisi tilan. Hirameran teki mieli muistuttaa Takaujin itse käyneen yliopistonkin, mutta mies harvoin arvosti vaimonsa takaisinpuhumista. Oli järkyttävää, miten paljon toinen oli muuttunut. He molemmat olivat, eikä hyvään suuntaan.

nHGpz2m.png

Lasten ollessa koulussa Hiramera keskittyi Spinthukseen. Hän auttoi poikaansa ensiaskelien ottamisessa, vaikkei kyykistyminen nyt kovin mukavalta tuntunutkaan. Oikeastaan se oli hyvin raskasta, mutta jonkun sekin homma oli tehtävä. Takauji kun oli koko päivän ulkona, sisällä tuli käytyä vain syömässä.

M1yvIFN.png

Jos jotain hyvää omasta isosta kasvimaasta oli, niin se, että sieltä sai aina tuoreita vihanneksia ruokaan. Ruoka oli heti paljon maistuvampi, kun siinä oli itse kasvattamia vihanneksia. Ja vähensihän se pienen osan ruokakuluistakin.

***

***

JDe4t7M.png

Lopulta perheen kuudes lapsi, kolmas poika syntyi. Spinthus osoitti jo heti mustasukkaisuutta pikkuveljeään Sakurayaa kohtaan. Hiramera toivoi, ettei se pahenisi ajan myötä.

bQjeDd0.png

Eikä mennyt kovinkaan kauan Sakurayan synnyttyä, kun Takauji otti jälleen puheeksi lastenteon. Hiramera oli utelias tietämään, montako lasta mies oikein halusi, mutta samalla hän pelkäsi kuulemaansa. Järkipuhe ei tehonnut, sitä Hiramera oli yrittänyt.

Q4F8aSl.png

Eikä hän oikein enää jaksanut asiasta väitelläkään. Hän oli voimaton niin monella tapaa. Hän ei olisi koskaan uskonut, että se herttainen maalaispoika olisikin niin vanhoillinen ja määräävä perhe-elämän alettua. Takauji piti perinteisistä sukupuolirooleista. Naisten paikka oli kotona, miesten pellolla töissä. Kaksoset olivat poikkeus, sillä Takauji tarvitsi käsipareja auttamaan.

***

***

Ibs14b9.png

Pian hän saikin yhden käsiparin lisää Spinthuksen kasvettua sen verran isoksi, että pystyi auttamaan kitkemisessä. Poika olikin lapsista ainoa, joka näytti oikeasti pitävän hommasta.

3Npn7GX.png

Hiramera kauhisteli sisällä pitkästä aikaa itseään peilistä. Hän oli niin rupsahtanut. Jos Emili, tai kuka tahansa muu tuttu, näkisi hänet nyt, niin he varmaan pyörtyisivät. Hiramera olikin alkanut välttelemään julkisesti ulosmenemistä, hän ei kestänyt kohdata ihmisten tuijottamista.

I2UV10e.png

Ainakin lapsilla oli välillä vapaapäivä pihatöistä. Sen Hiramera oli saanut heille vaadittua Takaujilta. Pitihän mies itsekin sunnuntaisin lepopäivän. Silloin lapset saivat leikkiä vapaasti pihalla keinussa ja kiipeilytelineessä.

***

uLonKL3.png

Kun Hiramera alkoi jälleen oksennella ruokiaan ulos, hän tajusi odottavansa seitsemättä lasta. Hän oli salaa toivonut siitä kaikesta yrittämisestä huolimatta ettei olisi tullut raskaaksi. Onneksi Razoru oli kasvamassa ja pystyisi pian auttamaan enemmän äitiään kotitöissä sekä lasten hoidossa.

ECAncWu.png

Hiramera ei tuntenut tarvetta ilmoittaa tulevasta lapsesta Takaujille. Oikeastaan jo Sakurayan kohdallakin Hiramera oli hiljaa ja antanut miehen itse käyttää havainnointikykyään. Tosin siinä saattaisi kestää, Takauji ei tuntunut luovan ylimääräisiä katseita vaimolleen.

***

***

9M84KvV.png

Hiramera sai vaihtaa pian kevyempään mekkoon, joka oli mukava päällä. Hän tunsi välillä huonoa omatuntoa siitä, kuinka paljon joutui pyytämään Razorua tekemään kotitöitä. Hän piti lapsistaan, eikä ollut toivonut pieniä palvelijoita huolehtimaan asioista, jotka eivät olisi vielä heille kuuluneet.

apQIJKN.png

Harvoin Hiramera oli kuitenkaan korottamassa ääntään lasten töistä, mutta nähdessään Raiosun hyönteismyrkyn kanssa kasvien luona oli asia, josta Takauji sai kyllä kuulla kunniansa. Lapset olivat vielä liian nuoria saastuttamaan keuhkojaan myrkkyyn.

***

***

***

Ja ajattelin jo nyt julkaista uuden osan.